top of page

GLOBU Tech: Zoom om samen te komen!



Gezien we de tijd hebben om nieuwe dingen te leren, wil ik je meer vertellen over een hele leuke video interactieve manier van samenkomen: Zoom! Met Zoom kun je elkaar zien, maar je kunt ook kiezen om elkaar alleen te horen. In dit artikel lees je hier meer over.


Sharing = Caring

Gedurende de afgelopen weken mochten we niet fysiek samenkomen. Ik realiseerde mij hoe erg het eigenlijk is voor degene die altijd (ongewild) alleen zijn en in eenzaamheid leven. Mensen die om de een of andere reden niet naar buiten kunnen. En toen ontving ik een uitnodiging om deel te nemen aan een video interactieve manier: Zoom!Zo nieuwsgierig als ik ben, ging ik het uitproberen. Geweldig. Superleuk. Supertof. En je voelt je echt verbonden met de mensen die vanuit verschillende locaties inloggen. En ja ook leuk om eens een kijkje bij hen thuis te krijgen. Ik deel deze technologie graag met je, wie weet inspireert het je om ook op deze manier te verbinden.   

Even om te beginnen: Wat is Zoom precies?

Zoom is een Cloud dienst waarmee je een virtuele bijeenkomst kunt houden. Dit kan met een grotere groep of 1 op 1. Met familie, met vrienden of met collega's. Alsof je met elkaar aan een grote tafel zit, maar dan via het internet. Je moet wel minstens een microfoon en luidspreker hebben aangesloten op je PC en eventueel voor video een webcam. Bij een laptop is dit doorgaans al gewoon ingebouwd, net als op je mobiele telefoon.

Virtueel vergaderen of video interactief lesgeven/ coachen 

Je kunt met familie, vrienden, collega's, klanten, leerlingen of coach meerdere uren zoomen. Als je het opneemt dan kun je de opname aan het eind van deze sessie doorsturen. Je kunt in de cloud opnemen, of op je eigen pc/mac. De opnames van de Zoom sessies kun je ook in een leeromgeving plaatsen en zo gebruiken als online materiaal voor je online leeromgeving of trainingen. Videocoachingsessies werken echt geweldig.


Hoe werkt Zoom dan?

Met Zoom kun je elkaar zien, maar je kunt ook kiezen om elkaar alleen te horen. Er zit een chatfunctie in, je kunt schermdelen, de muis overnemen en gelijk een opname maken!  Er zit een chatfunctie in, je kunt je scherm delen, de muis overnemen de deelnemers en gelijk ook een video/geluidsopname maken met de recorder of een printscreen maken! De deelnemers zelf een opname maken. Ik heb het betaalde account voor mijn videocoachingsessies en het werkt geweldig.

Stappenplan om aan de slag te gaan met Zoom? 

1. Sluit je webcam aan

De meeste laptops hebben een ingebouwde webcam. Dit is niet het geval bij een desktopcomputer. Sommige monitoren hebben ingebouwde camera's, maar het kan best zijn dat je een webcam moet toevoegen. Dit hoeft geen fortuin te kosten. De prijzen varieren, maar je hebt niet bijzonders nodig. Enkel een camera met een redelijke resolutie en een ingebouwde camera. Je kunt controleren of het werkt in een van de camera-apps van Windows.

2. Meld je aan voor Zoom


Ga naar Zoom: https://zoom.us/en klik op de knop 'Aanmelden, het is gratis' rechtsboven op de pagina. Voer je e-mailadres in en wacht tot een bevestigingsmail binnenkomt. Je  moet op de link voor accountactivering klikken. Vervolgens wordt je door het beveiligingsproces van je account met een wachtwoord geleid. Je krijgt de mogelijkheid om mensen die je kent uit te nodigen om zich aan te melden voor Zoom. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon overslaan als je dat liever hebt.

3. Download Zoom-software


Klik op de link om door te gaan naar je zojuist gemaakte account en klik vervolgens op het menu Bronnen rechtsboven op de pagina voordat je 'Zoom-client downloaden' selecteert. De primaire software die u moet downloaden, staat bovenaan de pagina. Er zijn ook browserextensies voor Firefox en Chrome en een plug-in voor Outlook.  Er zijn ook mobiele apps beschikbaar die u op je Apple- of Android-apparaat kunt installeren.

4. Host een vergadering

Doorloop de installatie van Zoom Client for Meetings en wanneer dit is voltooid, klik je op de knop ‘Aanmelden’ voordat u uw e-mailadres en wachtwoord invoert. Klik op de knop 'Nieuwe vergadering' om een ​​nieuwe videoconferentie te organiseren en je zou de beelden van je webcam moeten zien. Je wordt ook gevraagd om je luidsprekers en microfoon te testen. Je kunt mensen uitnodigen om deel te nemen aan je vergadering door op de knop ‘Uitnodigen’ te klikken en e-mails vanuit de app te verzenden.


5. Plan een vergadering

Hoewel niets je ervan weerhoudt vergaderingen op ad-hoc basis op te zetten, is het voor alle betrokkenen een beter idee als ze voor een bekende tijd zijn gepland. Klik in het eerste scherm van de Zoom-applicatie op de knop 'Planning' en vul de details in, zoals een datum, tijd en onderwerp, en kies de agenda waarmee de vergadering zal worden georganiseerd - Outlook, Google Agenda of iets anders - en klik nogmaals op de knop 'Planning'.

6. Neem deel aan een Zoom vergadering

Je kunt op verschillende manieren deelnemen aan een vergadering. Als je een e-mail of agenda-uitnodiging voor een vergadering ontvangt, hoef je alleen maar op de link te klikken om de deelname te starten. Je kunt ook op de knop Deelnemen op het hoofdzoomscherm klikken en een meeting-ID of persoonlijke linknaam invoeren die met je is gedeeld. Je kunt kiezen of u verbinding wilt maken via video, audio of beide, net als iedereen die bij de vergadering is betrokken.

7. Chatten, bestanden delen en reacties

Naast het delen van audio en video, is het ook mogelijk om bestanden te delen via de chatfunctie van Zoom. Beweeg je muis over het videovenster en er verschijnt een reeks knoppen onder aan het scherm. Als je op Chat klikt, kun je op tekst gebaseerde berichten naar deelnemers van de vergadering sturen - ideaal voor het delen van codes, telefoonnummers, enzovoort - en voor het verzenden van bestanden. 'Reacties' zijn een eenvoudige manier om een ​​duim omhoog of een klappende emoji naar de groep te sturen.  

8. Schermopname delen

Zoom biedt ook tal van opties via de Share Screen-knop. Je kunt een whiteboard openen waarop iedereen kan schrijven of tekenen, de inhoud van een venster dat u op je bureaublad heeft geopend delen of een deel van uw scherm delen om demonstraties te geven.

9. Video of audio opname recorden


Als je de gastheer/vrouw bent van een vergadering, kun je op de opnameknop onder aan het scherm klikken om de video van een vergadering op te nemen. Andere deelnemers kunnen de opname alleen starten met toestemming van de gastheer/vrouw. Met één klik begin je met opnemen. Wanneer je begint met het hosten van een Zoom-vergadering, ga je naar de menubalk en klik je vervolgens op "Record" om te beginnen met opnemen in één klik. Je kunt dit ook gedurende de sessie doen. 

Voor een visuele uitleg ga naar de eenvoudige hoe werkt Zoom uitleg op Youtube kanaal: 

Lekker Zoomen maar! 

Deel je ervaring Als je dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Deel bijvoorbeeld op je social media. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

GLOBU Travel Give Love Be United in an easier world.

Copyright GLOBU 2020

3 views0 comments
bottom of page